Què haguera passat si el Villarreal no cessa a Calleja en Desembre de 2018?

En 1990, el Villarreal sorprenia a tot el món de futbol al contractar al mateix entrenador que havia cessat un parell de mesos abans. Juan Carlos Rodríguez tornava al Villarreal, però no va poder evitar el descens de l'equip a tercera.

El 27 de Gener de 2019, Fernando Roig deixava mut al món del futbol AL recuperar com entrenador a Calleja, cessat a principis de Desembre de 2018. Aquesta vegada la història va ser diferent i amb Calleja d'entrenador, el Villarreal va salvar la categoria.

Fernando Roig, una vegada aconseguida la salvació li va explicar a Javi Mata en una entrevista emesa per Ràdio Vila-real i publicada pel diari esportiu As els motius de la recuperació de Calleja. Roig va dir:

"Mai vaig pensar que substituir a l'entrenador fóra la millor opció, aquest canvi no va millorar les coses, i això sumava a l'experiència de la vegada que vam baixar i vam canviar 3 vegades de tècnic. Per això vaig pensar que el millor era recuperar a un tècnic que creia vàlid, que era de la casa i que coneixia l'equip. Vaig pensar que aquesta era la millor opció, la millor solució."

En l'entrevista Fernando Roig dóna algunes claus que és interessant analitzar-les.

És cessar a un entrenador la millor opció en temps de crisi?

La resposta des del punt de vista de l'estadística és que no ho és. Hi ha diferents estudis que mostren que aquesta no és la millor opció. L'economista del Païssos Baixos Dr. Bas ter Weel va estudiar durant 18 temporades l'evolució dels equips que cessaven a un entrenador en temps de crisi en una temporada i va comparar el seu comportament amb equips on en la mateixa situació no cessaven a l'entrenador i va trobar que els dos casos els resultats eren molt pareguts. Aquest estudi s'ha replicat en diferents lligues de tot el món i el resultat és clar: cessar a un entrenador no millora el rendiment que haguera tingut l'equip.

El cas del Villarreal.

En estiu de 2018 hi havia moltes expectatives amb el Villarreal. L'afició pensava que amb 3 golejadors com Bacca, Ekambi i Gerard Moreno era el moment d'anar a per la 4a posició i classificar-se per a Champions, però era aquesta perspectiva realista? 

La pàgina FiveThirtyeight fa una estimació del resultat de cada partit en funció de les oportunitats de gol que crea cada equip, tant si arriba a xutar (xG) com si no. També fa un ajust en funció dels gols quan un partit està decidit, que tenen menys valor. A principis de temporada aquesta pàgina fa una predicció fa una previsió de la classificació de cada equip a final de temporada en funció del que va fer la temporada anterior amb els paràmetres que utilitza i la valoració de plantilla de Transfermakt. Segons la previsió de principis de temporada, el Villarreal acabaria en la posició 7, amb 51 punts. A més, la pàgina li donava un 12% de probabilitats de baixar i un 12% per cent de probabilitats de jugar la Champions. Per tant, el Villarreal era un equip de mitja taula cap amunt, amb bones opcions de jugar en Europa, però que en una mala temporada podia passar el que va acabar passant o pitjor. La pàgina pronosticava que el Villarreal acabaria amb una diferència de gols de -4.

Per tant, les previsions de FiveThirtyeight eren més moderades que l'optimisme que regnava en l'afició.

El moment del cesse de Calleja.

La previsió de la mateixa pàgina web esmentada abans una setmana abans del cesse de Calleja era que el Villarreal acabaria amb 45 punts i acabaria en el lloc 15, el mateix on estava en aquell moment. Se li donava una probabilitat del 21% de baixar i només un 2% de jugar la Champions.

En aquell moment una bona part de l'afició demanava a la directiva el cesse de Calleja, però si l'objectiu en aquell moment era salvar-se i assumir que la temporada anava a ser dolenta, cessar a Calleja o no fer-ho, en principi tal com pronosticava FiveThirtyeight o els estudis d'economistes que han mostrat que de manera estadística els canvis d'entrenador no milloren el rendiment de l'equip.

El Villarreal amb Luis Garcia.

Un dels problemes que el Villarreal estava tenint per portar una temporada per baix de l'esperat era que fallava molt en defensa i aprofitant les oportunitats que creava. La pàgina Understat analitza el rendiment dels equips a partir de les oportunitats de gol que creen (xG) i les que crea l'equip contrari (xGA). Amb això crea una classificació amb els punts esperats que hauria de tindre un equip en funció d'aquests paràmetres. En el moment de cessar a Calleja, el Villarreal tenint en compte això haguera tingut 20 punts en lloc de 14, estaria en el centre de la taula (posició 11), a només 2 punts de llocs europeus. 

La idea de Luis Garcia era clara: defensar molt millor, per evitar que l'equip contrari marcara amb facilitat i aprofitar els jugadors de qualitat que el Villarreal tenia per marcar gols. Els davanters del Villarreal estaven fallan moltes oportunitats, però al final la qualitat s'imposaria i ho acabarien fent.

Però el Villarreal, en lloc de millorar amb Luis Garcia estava empitjorant. Quan Fernado Roig va cessar a Luis Garcia i va tornar a contractar a Calleja, la pàgina FiveThirtyeight li donava al Villarreal una estimació de que acabaria la lliga en el lloc 19 amb 39 punts i unes probabilitats de baixar del 46%.

La decisió de Roig.

El que va fer Roig quan va tornar a contractar a Calleja va ser tornar a un camí que com es veu en les previsions dels models estadístics era el camí de la salvació. D'alguna manera, va rectificar una errada seua.

El Villarreal es va salvar en la jornada 37 aconseguint 43 punts, que és una xifra molt pareguda a la previsió que va fer la pàgina FiveThirtyeight una setmana abans de cessar a Calleja en Desembre.

Comentaris

Entrades populars